De åtråvärda stjärnorna
I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 - 5 bestick).
Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar.
Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.
- Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är "värd en resa i sig",
- två stjärnor betyder att restaurangen är "värd en omväg",
- medan en stjärna betyder att det är en "exceptionellt bra restaurang i sin kategori".
I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 - 5 bestick).
Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar.
Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.
- Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är "värd en resa i sig",
- två stjärnor betyder att restaurangen är "värd en omväg",
- medan en stjärna betyder att det är en "exceptionellt bra restaurang i sin kategori".
Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:
1. Kvaliteten på råvarorna
2. ”Hantverket” – dvs smaken och tillagandet
3. ”Personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck
4. Värde för pengarna
5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.
Vilka är inspektörerna och hur blir man en inspektör?
Ofta har Guide Michelin-inspektörerna en gedigen grundutbildning på restaurang eller hotell-skolor och flera års erfarenhet från branschen. Därefter genomgår man en sex månader lång internutbildning där man skapar en samsyn kring hur mat ska bedömas och de olika kriterierna. Det ska vara samma typ av bedömning oavsett vilken inspektör som besöker en restaurang. Till sist besöker man restauranger tillsammans med en erfaren inspektör under flera månader för att försäkra att bedömningarna görs på samma sätt av alla inspektörer. Till slut gör de egna inspektioner.
Alla Guide Michelin-inspektörer är anonyma för att försäkra läsarna av guiden om att inspektörerna inte får någon speciell service utan behandlas på samma sätt som vilken gäst som helst. Anonymiteten och oberoendet är viktiga för att garantera Guide Michelins rykte.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar